Soapbars. Foto Scheltens en Abbenes

[Foto Scheltens en Abbenes]

Het kunstenaarsduo Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes combineert stilleven-fotografie met het creatieve vakmanschap van een kunstenaar

In het voorjaar van 2019 presenteert Foam de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes tot nu toe. Zij worden beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende hedendaagse stilleven fotografen. Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) zijn erin geslaagd een internationale, artistieke praktijk op te bouwen op het kantelpunt tussen opdracht- en autonome fotografie.

De bezoeker wordt meegenomen in de verwondering over de dingen zoals die zich aan ons voordoen. In hun studio ontleden Scheltens & Abbenes het wezen der dingen door minutieus en nauwgezet onderzoek te doen naar de anatomie van objecten. Voorwerpen komen hier tot leven door ze uit de dagelijkse context te halen, erop in te zoomen, ze te kadreren om zo zorgvuldig tot de kern ervan door te dringen: een kleurig poedervlak, een scherpe vouw in een overhemd, popnagels op een vrachtwagens. Speciaal voor Foam maakten Scheltens & Abbenes een video-installatie. Naast deze installatie bestaat de tentoonstelling uit een
groot aantal werken die inzicht geven in het omvangrijke oeuvre van Scheltens & Abbenes van de laatste achttien jaar.

De tentoonstelling wordt op donderdag 14 maart door Ernst van der Hoeven, co-editor in chief en art director van MacGuffin, Magazine on the Life of Things, geopend. U bent welkom vanaf 17.30 uur.

De tentoonstelling Scheltens & Abbenes – ZEEN is mede mogelijk gemaakt door Kleurgamma Fine-Art Photolab en BeamSystems. Met dank aan The Ravestijn Gallery Amsterdam.

Foam wordt ondersteund door de BankGiro Loterij, De Brauw Blackstone Westbroek, Foam Members, Gemeente Amsterdam, Olympus en de VandenEnde Foundation.

Laat een antwoord achter