Skip to content

Zon. 21 jul: Hele dag fotograferen vanuit HJ Vogelkijkhutten

Parkeren: Verdeeld over het eigen terrein.
Adres: Schansstraat 50, 7825 TA Emmen
Deelname: Alleen voor NCN leden
Deelnemers: 15

Programma:
Gedurende de dag kunnen we gebruik maken van vijf verschillende vogelkijkhutten: de Bijeneter hut, Moeras hut, Heide hut, Thema hut en Hoogveen hut. Elke hut is voorzien van vier stoelen en heeft zijn eigen unieke biotoop, waardoor elke vogelsoort zich op zijn gemak voelt en gemakkelijker gefotografeerd kan worden in een natuurlijke omgeving.

Door van plaats en hut te wisselen gedurende de dag, krijgt iedereen de kans om een gevarieerde verzameling foto’s te maken van diverse vogelsoorten in hun habitat. Omdat we niet volledig alle hutten bezetten, is er genoeg ruimte op het terrein om een plekje te vinden.

Voor de vroege vogels 😉 onder ons die meedoen, zal ik om 05:30 uur aanwezig zijn op het terrein. Als dit tijdstip te vroeg is voor je, kun je later instromen.

Benodigdheden:
Een grondplaat/grondstatief met een schommelkop of stevig balhoofd. Als je geen goed statief hebt, kan een rijstzak een goede optie zijn. Er zijn enkele rijstzakken beschikbaar, maar het is aan te raden om je eigen mee te nemen als je er een hebt. Let op: er is geen ruimte voor een standaard hoog statief!
Een tele(zoom)lens, plus eventueel extenders/teleconverters. De afstand tot de vogels zal ongeveer 4 tot 6 meter zijn.
Zorg voor voldoende opgeladen accu’s en lege geheugenkaarten.
Kleed je (in laagjes) warm en donker aan, draag eventueel handschoenen en een muts. Je zit lang stil in een donkere hut en het kan behoorlijk koud zijn, zelfs in de zomer. Het dragen van donkere kleding zorgt ervoor dat je minder opvalt in de hut voor de vogels.

Neem voldoende eten en drinken mee, vooral warme dranken zoals thee en soep. Dit zorgt voor een aangenaam verblijf in de vaak koude hutten. Zorg er ook voor dat je geen lawaaiige verpakkingen meeneemt. Hoewel geluid hier volgens de eigenaar geen probleem is omdat de vogels eraan gewend zijn.
Zet het geluid van je telefoon in ieder geval uit en dim de schermverlichting.

Tips Techniek:
Fotografeer in de diafragma-voorkeurstand met de grootste opening (klein f-getal) om de achtergronden zacht te houden en de kleine vogels scherp te krijgen. Diafragmeer naar f/7.1 of hoger voor eventuele roofvogels (enkel mogelijk in Hoogveen hut).
Bij bewolkt weer en hutten gelegen in de schaduw, moet de ISO-waarde (die vrij kan worden ingesteld) aanzienlijk worden verhoogd om de gewenste sluitertijd te bereiken.
Selecteer de sluitertijd (die ook handmatig kan worden ingesteld) op basis van je voorkeur. Een snelle sluitertijd zorgt ervoor dat bewegende momenten worden bevroren, terwijl langzame sluitertijden juist zorgen voor creatieve beeldeffecten.
Zet de camera op de burst stand en continue-focus om de kans op een geslaagde foto van snel bewegende vogels te vergroten.
Neem een paar testfoto’s om de ideale instelling te bepalen en experimenteer vervolgens gedurende de dag met de sluitertijd.
Pas op dat de lens van je camera niet te ver uitsteekt vanuit de hut en vermijd wild heen en weer zwaaien, aangezien dit vogels kan afschrikken. Let op dat je (zeker in de Hoogveen hut) geduldig en voorzichtig te werk gaat, zodat je onopgemerkt blijft en de vogels niet verstoort.

Meer informatie over HJ vogelkijkhutten: https://vogelkijkhut.com/

Het evenement is afgelopen.

Datum

jul 21 2024
Verlopen!

Tijd

05:30 - 18:00

Kosten

€25.00

Bestellen

Webshop

Locatie

HJ Vogelkijkhutten
Schansstraat 50, 7825 TA Emmen

Organisator

Debby Luttik
QR code

Copyright © 2024 Nikon Club Nederland | Cookies | Privacy Beleid | Contact