Als begin van het nieuwe jaar gaan we zoals gebruikelijk een regiobijeenkomst houden. Die bestaat dit jaar uit twee delen. We beginnen om 12:00 uur met een voordracht van ons lid Robert de Jong over Stockfotografie. Geld verdienen met je hobby……? Hoe mooi kan het zijn! Maar het is niet alles goud wat er blinkt. Robert zal ons vertellen hoe je het aanpakt en wat erbij komt kijken. Ook als je dit (nog) niet van plan bent, toch een interessant onderwerp om eens wat meer over te weten.

Wat is stockfotografie?
Wereldwijd is veel vraag naar fotomateriaal. Foto’s die gebruikt worden op websites, in kranten, magazines, tijdschriften, reclamefolders enz. Eén manier voor bedrijven om aan foto’s te komen is via speciale websites die foto’s verkopen, zogenaamde stocksites. Een stockfotograaf is iemand die foto’s te koop aanbiedt bij stocksites. De foto’s liggen letterlijk “op stock”, op voorraad. De website verkoopt de foto’s en de fotograaf krijgt een deel mee. Je wordt er niet rijk van maar kunt er een leuk zakcentje mee verdienen. De fotograaf kan de foto aanbieden op meerdere stocksites (niet exclusief) en een foto kan vaker verkocht worden. Een stockfoto kan jarenlang inkomsten generen na de eenmalige investering in tijd om de foto verkoop gereed te maken en te uploaden. De opbrengsten variëren op basis van de hoeveelheid stockfoto’s die de fotograaf te koop aanbiedt, de kwaliteit van de foto’s en de vraag naar een bepaalde foto. 

Fotopresentatie
Na de lezing van Robert gaan we weer de jaarlijkse fotopresentatie houden. Die houdt in: ieder neemt zijn 5 beste foto’s mee en presenteert die aan de groep. Je mag desgewenst zelf toelichting bij de foto’s geven en anderen kunnen dan reageren als ze dat willen. We zijn onder elkaar, er staat geen druk op, dus het gaat in een ongedwongen sfeer.
Het niveau was het afgelopen jaar hoog. Wat een prachtige foto’s in kleur en zwart-wit kwamen er toen voorbij!
Foto’s (jpeg!) meenemen op USB stick. Er is een groot presentatiescherm waar je jouw foto’s prima op kunt laten zien . Maar prints zijn natuurlijk ook welkom (Rudy?)

Verder is deze dag een uitgelezen gelegenheid om eens even flink bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen over Nikon camera’s (D850…?), lenzen, etc. Neem je nieuwste gadgets mee, daar is altijd veel interesse in. Ook een mooie gelegenheid voor nieuwe leden om wijzer te worden!

Zie voor de laatste informatie en een link naar de webshop het forumdraadje.

Laat een antwoord achter