za 19 sep: Workshop Light Painting

Foto: Liesbeth van Asselt; Lightpainting

Workshop Light Painting door Liesbeth van Asselt van Stapfoto

tijd?
Zaterdag 19 september 2020, vanaf 19.30 uur
locatie?
’t Waeghuys
Sint Anthonieweg 20
8161 CG  EPE
deelname?

 • LET OP! Er zijn beperkende voorwaarden, die staan onderaan deze pagina!
 • Alleen leden van Nikon Club Nederland kunnen deelnemen aan deze Workshop (deelnemers moeten bij de toegang hun geldige lidmaatschapskaart kunnen tonen).
 • De inschrijven kan uitsluitend via deze link in de webshop op de site van Nikon Club Nederland.
 • Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De kosten zijn € 25,00 per persoon.
 • Zelfs als deze workshop uitverkocht is, dan kunnen er nog plaatsen vrijkomen door annuleringen. Er is géén wachtlijst, controleer dus regelmatig bovenstaande link.

regiocoördinator/contactpersoon?
Martin Thomasson (e-mail: martin@nikon-club-nederland.nl; forum: MartinT)

Programma

We gaan iets doen in overeenstemming met de letterlijke betekenis van het woord fotografie : we gaan schrijven met licht! Of, zoals het in Engels heet: Light Painting. Dit doe je door de camera of de lichtbron te bewegen. Het is, zoals je je wel kunt voorstellen, een heel creatieve manier van fotograferen. De mogelijkheden zijn in principe alleen begrensd door wat jij ermee wilt doen!
Deze workshop Light Painting gaan we doen onder de bezielende leiding van Liesbeth van Asselt van Stapfoto.
Liesbeth heeft veel ervaring met Light Painting en geeft zelf regelmatig avonden met haar bedrijf Stapfoto.
Kijk voor meer informatie op https://www.stapfoto.nl/workshop-lightpainting.php en https://www.instagram.com/stapfoto/

Praktische informatie

Vanaf ca. 19.00 uur is het pand geopend voor ons en is er ontvangst met een kopje koffie of thee.
Om 19.30 uur zal Liesbeth beginnen met een stukje theorie. Rond 19.30-22.30 uur zal er dan ruimte zijn om in drie groepen zelf aan de slag te gaan. We hebben drie modellen bereid gevonden om mee te werken aan de workshop. Graag de mooiste foto’s delen met de modellen, hierover volgt meer informatie tijdens de workshop.
Nog even een paar zaken van huishoudelijke aard:
• Het voormalige Hotel-Pension ‘t Waeghuys is een zeer verpauperd en vervallen pand.
• Er zijn geen sanitaire voorzieningen aanwezig. Nikon Club Nederland laat daarom voor deze gelegenheid buiten een mobiel toilet plaatsen.
Omdat het een vervallen pand is zonder verdere voorzieningen wel even rekening houden met de kleding keuze en omdat we ’s avonds werken kan het wellicht snel kouder worden binnen.
Neem een vuilniszak of een stuk landbouwplastic mee om je spullen op te leggen zodat er geen zand in je tas komt. Het pand wordt (vooraf) niet schoongemaakt 😊

Ter voorbereiding alvast een paar belangrijke tips van Stapfoto (dus goed doorlezen)

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk bezig zijn met Lightpainten en niet met camera-instellingen! Daarom hier alvast wat huiswerk:

 • Als je die nog niet weet te vinden, zoek dan alvast op waar de sluitertijd ‘bulb’ zit op jouw camera.
 • Op ‘bulb’ werken houdt in dat we met de camera op ‘manueel’ werken (M). Weet dus hoe je diafragma en sluitertijd in moet stellen in de manuele stand.
 • De Autofocus gaat na de eerste scherpstelling uit. Meestal kan dat met een schuifje op de lens of in het snelmenu. Kijk even hoe het bij jou werkt.
 • Zet de ‘lange sluitertijden ruisreductie’ uit. Bij Nikon heet dat “ruisonderdrukking lange tijdopname”.
  Benodigdheden:
 • Camera waarop diafragma en sluitertijd handmatig in te stellen zijn.
 • Lens met een zoombereik van 10-24, 14-24, 24-70, 18-35, 18-200, etc. Je werkt het meest aan de groothoekkant van deze lenzen, dus met 18, 24 of 35 mm.
 • Volle batterij(en)!
 • Statief!
 • De sterkste zaklamp die je kunt vinden ;-). Richtlijn: 1000 lumen. Met een kleine diameter, de kop is 2 tot maximaal 2,5 cm. Heeft je sterkste zaklamp een grotere diameter, neem dan ducttape van goede kwaliteit mee die geen lijm achterlaat, om de zaklamp te kunnen bevestigen (en verwijderen).
 • Warme donkere kleding en goede donkere schoenen. Als je licht (of geen ;-) ) haar hebt, ook iets wat je hoofd bedekt. Maar trek vooral donkere kleding aan omdat je achter “het model” werkt. Hoe donkerder hoe beter.

Nog meer kennis opdoen

Voor mensen die haar boek over Light Painting kochten of een workshop volgden heeft Liesbeth een besloten Facebookgroep aangemaakt. Hier geeft zij tips: waar je je foto’s kunt delen, feedback kunt vragen, etc. Als je lid wilt worden van deze groep dien dan een verzoek in op https://www.facebook.com/groups/503136940440461/.

BELANGRIJK

Wellicht ten overvloede, maar door schade en schande wijs geworden: deelnemers aan workshops van Stapfoto of de Stapfoto-academie zijn binnen drie jaar na het volgen van de workshop niet gerechtigd om zonder schriftelijke toestemming workshops te organiseren, promoten of begeleiden met informatie over Light Painting die is verkregen tijdens de workshop. Deelnemers aan deze NCN -workshop worden geacht deze clausule gelezen en aanvaard te hebben.e-Boekhouden.nl