Skip to content

za. 8 juni Regio Oost – Prachtige natuurwandeling door een uniek gebied in Noordoost Twente

Wat: Natuurwandeling in het prachtige Dal van de Mosbeek in Noord-oost Twente onder leiding van een ervaren gids
Wanneer: Zaterdag 8 juni 2024
Tijd: 09:00 – ca.14:30 u.
Verzamelpunt en parkeren: Bergweg 8, 7663 TB Mander, dit is tegenover de Watermolen van Bels in Mander / Infocentrum IJs & Es.
Deelname: Alleen voor NCN leden (neem geldige lidmaatschapskaart mee)
Aantal deelnemers: max. 15
Kosten: € 5,- p.p.*
Lunch: na afloop is er een eenvoudige lunch bij de karakteristieke Molen van Bels die u wordt aangeboden door de Club
Aanmelden: Klik hier
Regiocoördinator: Martin Thomasson

* We hanteren een minimum bijdrage van 5 Euro voor een activiteit. Hierin zijn inbegrepen een kop koffie/thee en de organisatiekosten
Zie ook de Algemene Voorwaarden Activiteiten: Klik hier

Programma:
Na een lange koude en vooral erg natte periode gaan we begin juni in naar verwachting betere weersomstandigheden een natuurwandeling maken in wat ongetwijfeld het mooiste deel van Twente is. Ons lid René Strijker kent hier goed de weg en zal ons langs de mooiste plekken leiden. Hij heeft daarnaast een oog voor al het kleine dat onderweg kruipt, rent en vliegt en bijzondere ontmoetingen met dieren en insekten zijn dan ook niet onwaarschijnlijk.

Het Dal van de Mosbeek is een idyllisch natuurgebied pal tegen de grens met Duitsland gelegen. Je kunt er prachtig wandelen langs de glooiende essen. Door het licht heuvelachtige landschap wanen niet streekgenoten zich er vaak in het buitenland. Hier kun je prachtige landschapsfoto’s maken!
Vanuit het bezoekerscentrum IJs en Es aan de Bergweg in Mander begint de wandeling langs loslopende kippen(!), karakteristieke boerderijen, uitgestrekte akkers en bospercelen. Ook passeren we de Manderse klootschietbaan.

Tijdens de wandeling wordt duidelijk dat dit deel van Twente vroeger intensief gebruikt werd. Hier vind je glooiende grafheuvels, een hunebed en bijzondere planten en dieren. Heb je wel eens een vliegend hert gezien of wilde orchideeën? Wie weet ontdek je ze hier,
In deze periode komen de vliegende herten tevoorschijn, de grootste keversoort die slechts nog op enkele plaatsen voorkomt w.o. in dit deel van Nederland. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Een ontmoeting met dit dier, zeker met een mannetje, blijft velen meestal helder voor de geest staan. De kans op een ontmoeting met deze keversoort behoort dan tijdens de wandeling tot de mogelijkheid, daar we op de route langs plekken komen waar ze gesignaleerd zijn. Naast de insecten is er ook kans een zonnende hazelworm aan te treffen. De hazelworm is een pootloze hagedis die vaak ten onrechte voor een slang wordt aangezien.

De route die we wandelen is ca 5 a 6 km en wordt over het algemeen ervaren als een gemakkelijke route, uitermate geschikt voor landschapsfotografie, maar vergeet vooral niet om ook je macro objectief in de tas te stoppen. Je treft er niet alleen mooie uitzichten, maar ook wilde bloemen, insecten reptielen en historische bezienswaardigheden.

Na de lunch er is nog gelegenheid om de nabijgelegen Molen van Frans te fotograferen. Dit is een oude zgn. bovenslagmolen waar er vroeger tientallen van in Twente waren. Hij is ook van binnen te bezichtigen.

Onderstaand een paar foto’s van René:

Het evenement is afgelopen.

Datum

jun 08 2024
Verlopen!

Tijd

09:00 - 14:30

Kosten

€5.00

Locatie

Bergweg 8, 7663 TB Mander
Bergweg 8, 7663 TB Mander
Categorie

Organisator

Martin Thomassen
QR code

Copyright © 2024 Nikon Club Nederland | Cookies | Privacy Beleid | Contact