07-04-2018 Voorjaarswandeling door het Witteveen

We gaan een mooie ochtendwandeling maken door het Witteveen op de grens met Duitsland, onder leiding van ons lid Rene Strijker (Forum: René S64). René is een natuurliefhebber die dit gebied op z’n duimpje kent en een mooie wandeling voor ons heeft uitgezet. Dit deel van Twente bestond vroeger uit een uitgestrekt, ontoegankelijk hoogveengebied, waar maar een enkeling zich waagde. Enkel boeren lieten er schapen grazen. Later werd het veen gedeeltelijk afgegraven, ontgonnen en ingericht als landbouwgebied. Maar nog steeds bestaan flinke delen van dit grensgebied tussen Nederland en Duitsland uit hoogveen. Ook het Haaksbergerveen, waar we in oktober 2016 zulke prachtige foto’s bij zonsopgang konden maken, is er onderdeel van. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in onderhoud. Het streven is om het oude karakter in stand te houden en waar mogelijk te herstellen.

Kenmerkend voor het huidige natuurgebied zijn de afwisseling van heide, grasland, plassen en bos, de kern van hoogveen, de Hegebeek en de Buurserbeek. En cultuurgeschiedenis in de vorm van grenspalen, smokkelaarspaden, oude boerderijen en erven.

Het start- en eindpunt van de wandelroute is Restaurant de Haarmühle net over de grens in Duitsland.
Direct naast het restaurant bevind zich een prachtige watermolen die dateert van 1619 en een beschermd monument is. De gerestaureerde molen functioneert weer sinds de restauratie in 1988. Het is een zogenoemde onderslagmolen, waarbij het water onder het rad doorstroomt en is vrij te betreden. Het molengebouw van binnen is al een bezienswaardigheid.

In ongeveer 2 tot 3 uur struinen we door een prachtig gebied met ruige graslanden, poelen, heide, bos en hoogveen. Op de velden groeien klokjesgentiaan, veenpluis, eenarig wollegras en lavendelheide. Schotse hooglanders houden het gebied nu open en zorgen daarmee voor variatie in de plantengroei. We zullen deze grote grazers dan ook zeker ontmoeten. Houdt hierbij wel enige afstand, vooral bij ouders met kalveren. Er zijn poelen en slenken gegraven om de achteruitgang van amfibieën te stoppen. Met succes: het aantal boomkikkers is al toegenomen, deze zullen we dan ook kunnen horen. Op de route komen we langs een vogelkijkscherm. Hier zie je afhankelijk van het weer en seizoen diverse eenden soorten, grauwe ganzen en dodaars.
Vervolgens gaat de weg weer terug richting de Haarmühle met koffie/thee oder ein Bier?.

Volg op 7 april René voor een geweldige natuurbeleving…. en kom thuis met prachtige foto’s!!

Laat een antwoord achtere-Boekhouden.nl