Winnaar maandopdracht augustus 2020

2020-08 Maandopdracht - Geometrsche vormen - Jos Werkhoven

[Foto Jos Werkhoven]

De winnende foto van de maandopdracht van augustus 2020, met als onderwerp ‘Geometrische vormen’, is van Jos Werkhoven

Alleen als lid van Nikon Club Nederland kun je inzenden voor de maandopdracht.

| Nikon D850 | Nikkor 14-24 mm | 14 mm | ƒ/8,0 | 1/80 sec | ISO 64 |

 

Onder hoogspanning

Het idee voor deze foto ontstond al in de eerste week van de opdracht. Ik had daarvoor een aantal ideeën op papier gezet; gevelpatronen (al of niet met spiegelingen), een ‘zie-de-maan-schijnt-door-de-bomen-foto’, architectuur in een stilistisch zwart-witbeeld en dus ook iets met elektriciteitsmasten. Daarna was het zoeken naar momenten om de foto te gaan maken; lastig deze maand omdat het op m’n werk erg druk is in deze periode.
Op de laatste zaterdag van de maand schrok ik wakker en besefte ik dat ik nog niets had gemaakt. Alleen beelden in mijn hoofd en de combinatie van ideeën bracht mij op zwart-wit, grafisch en elektriciteitsmasten. Ik heb op Google maps flink ingezoomd om de in de buurt aanwezige masten te lokaliseren. Eén daarvan leek dichtbij de weg te liggen en dus makkelijk bereikbaar te zijn.
Ter plaatste bleek dat ook zo te zijn en ik ben letterlijk onder hoogspanning gaan liggen om een symmetrisch beeld te creëren. Wat ik later op de pc zag beviel mij niet helemaal; nog wat teveel nuancering in de wolken op de achtergrond terwijl ik een zwart-witbeeld in mijn hoofd had, met de nadruk op zwart-wit.
De volgende dag (laatste kans die maand) dus terug op een moment dat de lucht zoveel mogelijk egaal bewolkt was. Gelukkig gebeurde dat en bij het maken van de foto nog wat overbelichten.
In Lightroom verder afgemaakt; uitsnede exact bepalen, wat meer wit, zwart en licht verscherpen.
Toen ik de foto wilde plaatsen, was het wel even schrikken: Ed had een foto met hetzelfde idee geplaatst. Omdat de foto’s qua uitwerking toch wel behoorlijk verschilden heb ik hem toch maar geplaatst. Iets anders maken kon ook niet meer.

Groet,
Jos Werkhoven (josti)

Laat een antwoord achtere-Boekhouden.nl